maandag 25 augustus 2014

Beginners Make-up 101 : deel 1

Of je nu nog maar net de leeftijd hebt bereikt om make-up te mogen dragen van je ouders of je voelt je na al die jaren pas comfortabel met make-up, alle begin kan moeilijk zijn. Je weet niet waar, wat en hoe + er zijn zoveel producten, kleuren en merken op de markt waardoor je niet weet waar beginnen. Geen nood! Vanaf vandaag start ik een serie die ik graag ‘Beginners make-up 101’ wil noemen. In deze serie geef jou de basics mee + allerlei tips & tricks zodat je heel gemakkelijk de juiste keuzes kunt maken! Vandaag beginnen we bij de foundation, concealer en poeder.


Voor dat we er aan beginnen, eerst nog even wat algemene dingen :

1. Begin bij het begin
De beautywereld kan wat overweldigend zijn. Je hebt zoveel producten om van te kiezen dat je op het laatste gewoon niet meer weet wat kopen. Begin bij het begin : wat heb je nodig ?  Als je een egale huid hebt van jezelf, hoef je geen foundation te kopen. Zijn je wenkbrauwen van zichzelf al vol ? Dan kan je wenkbrauwpoeder of –potlood laten voor wat het is. Aan de andere kant : wil je je ogen doen spreken ? Dan is een oogpotlood en mascara geen slecht idee. Ga bij jezelf na wat je nodig hebt, zo kan je beslissen wat je nodig hebt.

2. Ken jezelf
Weet wat je mooi vindt en wat je wil dragen. Het is niet omdat iedereen lipgloss opdoet, dat jij per sé lipgloss moet opdoen. Uiteraard moet je dat dan ook niet kopen. Heb je een droge huid en wil je een foundation die je een mooie glow geeft ? Blijf dan weg van matte foundations, want die laten je huid alleen maar droger lijken. Door te weten wat je zelf wil, kan je al wat gerichter gaan zoeken.


We beginnen met de foundation. Wat doet het ? Het is een product dat je huid er egaler laat uitzien. Heb je van die oneffenheden (aka puistjes) of wat variatie in kleur in je gezicht ? Foundation zorgt voor een egaal canvas. Het struikelblok bij foundation is de juiste kleur vinden. Foundation is zeker niet bedoeld om je er bruiner uit te laten zien (wat sommigen nog altijd denken ...). Bij make-up counters kan je vragen of ze je willen matchen met een kleur, bij drogisterijen zoals Kruidvat gaat dat jammer genoeg niet en moet je afgaan op de testers. TIP : als je niet zeker bent van je kleur, koop je best de donkere en de lichtere versie van de foundation. Zo kan je naar hartelust mengen totdat je je perfecte kleur hebt gevonden !

Foundations heb je in verschillende soorten. Heb je een vettige huid ? Dan kies je best voor een matte foundation. Deze zal de natuurlijke olieën op je huid controleren zodat je zo goed als heel de dag mat blijft. Heb je juist een droge huid en mis je een gezonde gloed ? Dan zijn illuminating foundations een goed idee. Er zitten kleine reflecterende deeltjes in zodat, als je in het licht komt, je een mooie gezonde glow krijgt. Droge huid, ik ?


Concealer is een product dat zoals de naam het zelf al zegt, oneffenheden die nog door je foundation komen piepen, verbergt. Je hebt verschillende kleuren : zalmroze is voor de blauwe kringen onder je ogen, groen is om roodheden weg te werken, huidskleur is voor andere imperfecties te bedekken. Concealers heb je in allerlei vormen : je hebt er in een potje, deze hebben meestal een dikkere substantie waardoor ze enorm goed dekken. Maar je hebt er ook die wat meer vloeibaar zijn. Deze zorgen meer voor een highlighted effect zodat je er wakkerder uitziet. Meestal koop je je concealer een tint lichter dan je eigen huidskleur/foundation, dat geeft het mooiste resultaat.Qua poeder kan je in grote lijnen kiezen uit 2 dingen : een ‘gekleurde’ poeder en een witte poeder. Dat laatste laat natuurlijk geen witte waas achter op je gezicht, het zou maar wat raar staan. Poeder gebruik je om je foundation en concealer te setten zodat het niet gaat glijden gedurende de dag. Nu, het is en blijft poeder dus gedurende de dag kan het beetje bij beetje verdwijnen. Het is dan goed dat je een compacte poeder mee hebt zodat je een beetje kan bijpoederen wanneer nodig.

Dit is alvast het eerste deel van de serie. Ik hoop dat ik je hier alvast mee geholpen heb. More to come!

Stay gorgeous !

Anke

1 opmerking:

  1. Handig artikel! Bij mij heeft het een tijdje geduurd eer ik mijn draai had gevonden tussen alle make-upproducten, maar intussen heb ik een routine ontwikkeld waar ik erg blij mee ben.

    BeantwoordenVerwijderen