zondag 17 juni 2012

Noten in parfum

‘Whaatt ? Noten ?’ Nee, geen echte noten natuurlijk, wat dacht je ? Ik heb het over de verschillende noten waarop parfum is gebouwd. Ja, hoor : parfum is niet zomaar een mengsel van wat alcohol en een druppeltje geurstof, er is heel wat meer dan dat. Benieuwd?
                         

Heb je dat ook al eens gemerkt dat je parfum niet hetzelfde ruikt gedurende de dag in vergelijking met wanneer je ‘em ’s morgens hebt opgebracht? Ja? Wel, dat is meer dan normaal. Parfum vervliegt een beetje door de alcohol die erin zit waardoor de geur anders wordt. En hier komen de noten dan in het spel. 

Je hebt verschillende types:
- Topnoten : dit is de geur die je ruikt onmiddellijk nadat je ‘em opgedaan hebt. Meestal wordt deze noot gebruikt om aandacht te trekken (wat je dus ruikt in parfumeries wanneer je een parfum test!). 

- Hartnoten : dit is zowat de belangrijkste geur van de parfum. Deze komt tevoorschijn nadat de topnoten vervlogen zijn. Typisch voor deze noten zijn de citrusgeuren. 

- Basisnoten : wanneer dan ook nog eens de hartnoten weg zijn, krijg je de basisnoten. Dit is de geur die je op het einde van de dag nog steeds ruikt (en die dus helemaal anders is dan de geur die je ’s morgens hebt opgedaan) 

Natuurlijk hangt de geur, die je ruikt, ook af van je huid zelf. Ik heb al verschillende parfums gehad die zalig bij vriendinnen roken en dus kocht ik dat geurtje ook. Maar niet bij alle geurtjes had ik evenveel succes. De zuurtegraad van je huid kan namelijk de parfum wel eens veranderen zodat je toch niet exact hetzelfde ruikt als je vriendin. Raar hé? 

Heb jij dit al eens voorgehad ? 

Stay gorgeous ! 

Anke

1 opmerking: