maandag 28 maart 2016

Inner Beauty : burn-out

Passion for Beauty gaat niet alleen over het uiterlijk, dat denk ik dat ik al meerdere keren bewezen heb. De ‘Inner’ categorie werd in het leven geroepen omdat ik ook zeker zoveel aandacht aan het innerlijke wil geven. Het innerlijke is belangrijk, iets wat ons op de been houdt. Als je vanbinnen goed in je vel zit, dan straal je dat vanbuiten ook uit. Spijtig genoeg is dat niet bij iedereen het geval. Er is een fenomeen dat tegenwoordig terug sterk de kop op steekt, dat niet officieel erkent wordt als ziekte maar dat je wel gijzelt: een burn-out.Ik heb zelf (nog) geen burn-out gehad en dat probeer ik ook te vermijden ondanks al de deadlines, sociale activiteiten en mijn blog. Het kan op sommige momenten zo druk worden dat ik de bomen door het bos niet meer kan zien en dan hopen de spanningen zich duidelijk op. Op vrijdag ben ik altijd blij dat ik wat stoom kan aflaten want op tijd ontspannen is nodig. Makkelijker gezegd dan gedaan, geloof me. ‘Oh, ik zal dit laatste stukje nog doen, dan moet het morgen niet meer.’. ‘Ik doe nog 5 minuutjes verder’ maar uiteindelijk zit je alweer een uur aan die ene activiteit. Herkenbaar? Voor mij alleszins wel. Ik probeer alles zo efficiënt mogelijk te doen, ook al moet ik daarvoor multitasken. Het is niet omdat ik 23 ben dat ik daarom geen burn-out kàn krijgen. Er staat geen leeftijd op, het overkomt je.

Een burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’. Het komt niet voor van de ene op de andere dag, het sleept een tijdje aan totdat je je grens bereikt hebt. Eenmaal over deze grens, gaat het licht uit. Vergelijk het met een kapotte batterij van een GSM : je laadt ‘em voldoende op maar na een minuut geeft hij al aan dat je ‘em eigenlijk terug moet opladen. Zo gaat het met een burn-out ook met een verschil : het opladen gebeurt gewoon niet. Eens de batterij plat, blijft hij plat. Je hebt geen energie meer om ook maar IETS te doen. Het enige wat je wil doen, is slapen, 24/7 als het kon. Je voelt je futloos maar tegelijkertijd is er die frustratie omdat je iets wilt doen, maar het gewoon niet kan. Al de levenslust is uit je verdwenen, het enige wat telt is slapen, ook al geraak je nooit uitgeslapen.


Hoe ik dit allemaal weet ? Ik heb het van dichtbij meegemaakt toen ik klein was : mijn mama had een burn-out toen ik een jaar of 7 was. Was ik te klein om het te beseffen ? Ik denk het niet, ik denk dat het me zelfs ietsje vroeger volwassen heeft gemaakt dan mijn leeftijdsgenootjes. Ik zag dat het niet goed ging met mama, ze was moe en lag alleen maar in de zetel of in het bed. Papa en ik probeerden zoveel mogelijk te doen qua huishouden, koken en boodschappen doen. Mijn broer was een jaar of 1 op dat moment, daar moest immers ook voor gezorgd worden. Alle taken die je voordien verdeelde, kwamen nu op de schouders van papa terecht want let’s face it : als 7-jarige ben je niet in staat om zelfstandig het huishouden te runnen of boodschappen te doen. Toen heb ik mezelf gezworen dat ik het nooit zover zou laten komen. Je voelt je niet goed in je vel en je kan ook letterlijk NIKS. 

Tips om een burn-out te voorkomen ? Eigenlijk is er niet heel veel tegen te doen. Jezelf rust gunnen en je grenzen leren aangeven, dat vooral. Elke dag proberen zoveel mogelijk stoom af te laten, of het nu door te sporten of een boek te lezen is. Leren relativeren en vooral dingen te laten gaan die jou niet aanbelangen. Door het op te kroppen, ontplof je na een tijdje toch. Leren loslaten en ontspannen, de 2 woorden die je van dit artikel moet onthouden.

Stay gorgeous !

Anke

1 opmerking:

  1. Ik kan je verzekeren dat je het zelf niet 100% in de hand hebt, een burn-out krijgen of niet. Het is een samengang van factoren, maar de huidige maatschappij maakt het moeilijker en moeilijker. En dat besef ik maar al te goed, want ik zit al van december thuis met een burn-out. Doe daar dan nog bij dat ik alleen insta voor de zorg van mijn dochter. Het is echt niet makkelijk. Langzaamaan probeer ik weer van alles te genieten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan....

    BeantwoordenVerwijderen