woensdag 29 juni 2016

Bloggers zijn concurrenten van elkaar

Ik blog nu zelf al 5 jaar en doe het nog steeds met veel plezier. Toen ik begon te bloggen, was het fenomeen heel bekend in Nederland. Ik volgde als eerste Mascha van Beautygloss, daarna Cynthia van MissLipgloss en toen kwam ook VeraCamilla en LiveLifeGorgeous erbij. De eerste 'grote' blogs. Niet lang daarna ontdekte ik dat er ook zoiets bestond als Belgische beautyblogs, alleen heeft het een tijdje geduurd eer ik de eerste vond. Het fenomeen bloggen was gewoon nog niet gekend in Belgiƫ. Nu zijn er tegenwoordig zoveel blogs dat je er gewoon niet kan naast kijken, hoeveel impact bloggers kunnen hebben op social media en reclame/advertenties is niet meer bij te houden. Maakt ons dat allemaal 'concurrenten' van elkaar?


Toen ik startte met bloggen zo'n 5 jaar geleden, vond ik niet dat er hevige concurrentie was tussen de bloggers zelf. Of het viel me gewoon niet op. Iedereen was blij voor de ander als er een samenwerking met een bedrijf gebeurde, iedereen gunde het de ander wanneer iemand X aantal abonnee's op zijn/haar YouTube kanaal kreeg. Iedereen was blij voor elkaar en gunde elkaar alles. Je deelde namelijk dezelfde passie en hobby en dan is het fijn dat 'collega's' je ondersteunen. Wat is nu het geval? Ik heb het gevoel dat meer en meer bloggers elkaar gaan zien als concurrenten. Waar vreugde, respect en ondersteuning als eerste gezien werd; zie ik nu jaloezie en verwijten. Pas op, ik wil dat niet veralgemenen, absoluut niet. Sommige bloggers/vloggers zijn nog steeds heel positief en ondersteunend naar andere bloggers toe en dat vind ik enorm hartverwarmend om te zien. We doen allemaal ons best, elk met een eigen twist. En het is net die twist dat bedrijven zoeken en dus beslist of ze met je willen samenwerken. En daar zit het 'em juist. Iets in de schrijfstijl van blogger X zet bedrijf Y aan om met hem/haar samen te werken. Andere bloggers zien dit en kopiƫren die soort stijl in de hoop dat bedrijf Y hen ook aanspreekt. Helaas, dat is niet het geval. Gevolg: frustraties en verwijten. Waarom is dat nodig? Je eigen stijl ontwikkelen is creatief, laat je opvallen. Je eigen stijl ontwikkelen geeft je voldoening, maakt je uniek. Lezers houden daarvan: een blogger met een eigen persoonlijkheid; een persoonlijkheid dat ze laten zien aan de hand van hun stijl.


Moeten we elkaar echt zien als concurrenten ? Ik weet het niet, ik vind het nogal vergezocht. Het is en blijft een hobby (voor mij alleszins). Ik ben heel blij wat ik de voorbije 5 jaar al bereikt heb.We starten allemaal van 0 en iedereen bouwt iets op via zijn/haar eigen tempo. Elke kans die me gegeven wordt, daar ben ik blij mee. Natuurlijk is het leuk om met bedrijven samen te werken ! Ik zou liegen als ik zei dat ik dat niet fijn vind. Niet alleen leer je het bedrijf in kwestie beter kennen en kom je te weten waarvoor ze echt staan, ook is het leuk om dingen uit te testen en jullie wat meer info te geven over een bepaald product. Ik vind het leuk om te zien dat bloggers tegenwoordig zo gewaardeerd worden door bedrijven, dat niet alleen magazines hun zegje hebben in de reclame/advertentiewereld maar dat bloggers ook iets te vertellen hebben. Weliswaar elk met hun eigen stijl. Maar moeten we elkaar dan zien als concurrenten? Ik zou eerder denken dat we elkaar mooi aanvullen. Niet 1 blog is dezelfde, net doordat we onze eigen stijl ontwikkelen. De kansen die andere bloggers/vloggers gegeven worden is een mooie bonus, een beetje een bekroning op het harde werk.

Hoe denk jij over dit onderwerp?

Stay gorgeous !

Anke

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het juist positief dat we tegenwoordig met zoveel zijn in het bloglandschap want juist daardoor beginnen bedrijven ons serieuzer te zien. Vroeger waren er geen persevents of samenwerkingen voor bloggers maar doordat er tegenwoordig zoveel leuke en professionele bloggers zijn, wordt het bloglandschap veel serieuzer genomen. Ik vind dat we daarom samen als front sterk staan. Iedere blogger is anders en iedere blog is weer een klein puzzelstukje in een groot geheel en zo vullen we elkaar aan. Ik leer ook nog steeds zoveel bij van andere bloggers en andere bloggers ook van mij. Ik vind dus niet dat we concurrenten moeten zijn maar elkaar juist als een versterking moeten zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommmige van mijn beste vrienden heb ik leren kennen door het bloggen. Ik zie bloggers als mmensen met een gelijke passie: hierdoor heb je onmiddellijk een klik!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank jullie wel voor jullie mening, dames !

    BeantwoordenVerwijderen