zondag 5 juli 2015

Inner Beauty : groeien als persoon

Hoe ouder je wordt, hoe meer je begint te beseffen wat er echt toe doet in het leven. Waar vroeger je hele leven draaide om een bepaald, soms onbenullig, ding, maakt dat nu plaats voor meer dingen met waarde. Je groeit weliswaar als persoon. Door dingen die je meemaakt in je leven, door bepaalde gebeurtenissen die je gevormd hebben : ze vormen de persoon die je nu bent. Misschien lijkt het makkelijk, maar geloof me : zo vanzelfsprekend is het helemaal niet ...


Ik vind 'Inner Beauty' artikelen moeilijk om te schrijven omdat ik enerzijds schrijf vanuit mijn eigen ervaringen maar dat ik anderzijds er toch genoeg wil insteken zodat iedereen er wat aan heeft. Om te groeien als persoon, moet je eerst en vooral bepalen wat belangrijk is in je leven. Je werk? Je familie en vrienden ? Wat zijn je goede en minder goede punten? Zet voor jezelf dat even op een rijtje, zo weet je waar je op moet focussen. Zet je goede punten in de verf, verbeter je slechtere punten. Als je bijvoorbeeld heel onhandig bent maar wel geduldig, dan kan je dat geduld gebruiken om je handigheid te verbeteren. Het is makkelijk om je negatieve punten op te sommen, wedden dat dat minder goed lukt bij je positieve punten ? Waarom is dat zo? Waarom is het moeilijk om onze positieve kanten in de verf te zetten als dat hetgene is wat een ander zo mooi maakt? 


De laatste paar jaren ben ik gegroeid als persoon. Mijn persoonlijkheid is niet meer dezelfde als een aantal jaren geleden. Waar ik vroeger heel onzeker was, alles deed wat anderen me vroegen en over me heen liet lopen; is dat omgeslagen in zelfzekerheid, grenzen aangeven en weten wat ik waard ben. Let op : dit ging niet van de ene op de andere dag, hoor ! Je aanpassen aan situaties, lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Verschillende jaren zijn daarover gegaan om te zijn wie ik nu ben. Enerzijds zal dat komen omdat ik ouder wordt en me goed in me vel voel, anderzijds zal het wel komen door de dingen die ik tijdens het middelbaar heb meegemaakt. Het vormt je, die gebeurtenissen. Iedereen is evenveel waard, wat anderen ook beweren. Waarom zou je niet je eigen ding doen en schrik hebben wat anderen van je denken ? In the end people will judge you anyway, so do whatever you want. 

Groeien als een persoon is ook een bepaald doel voor ogen hebben. Ik wist wat ik wilde worden bij de start van het 1ste middelbaar. Vanaf dan waren mijn studiekeuzes gebaseerd op dat doel. Ik wist ook wie ik wilde worden als persoon: een goede vriendin, luisterend oor voor diegenen die het nodig hadden, een harde werker voor de carrière die ik wilde opbouwen, ... En als daarvoor angsten moesten overwonnen worden : so be it. Uiteraard wordt je daar sterker door en leer je je gaandeweg aanpassen aan omstandigheden.

Ik heb het gevoel dat al die Inner Beauty artikelen tegenwoordig zwaar materiaal zijn. Toch vind ik het belangrijk om het ook over die bepaalde topics te hebben. Als je jezelf goed voelt, dan straal je dat ook uit. Volgend artikel is iets luchtiger, pinky promise !

Stay gorgeous !

Anke

2 opmerkingen:

  1. Heel mooi geschreven! Zelf merk ik dat ik de laatste jaren ook enorm ben gegroeid als persoon. Waar ik vroeger kickte op drama wil ik het nu zoveel mogelijk vermijden. Ook heb ik een pak minder vrienden dan vroeger maar zijn mijn vriendschappen wel een pak minder oppervlakkig en juist hechter geworden. Ik heb nog een hele lange weg te gaan maar slow and steady wins the race!

    BeantwoordenVerwijderen