maandag 13 juli 2015

Verschil tussen zonnecrème en after sun

We kunnen het niet ontkennen : de laatste tijd heeft de zon er niet naast geschenen. Zo warm ! Mij hoor je niet klagen, we hebben lang genoeg op dit mooie weer moeten wachten (al is 30°C wel wat overdreven, haha!). Uiteraard moeten we ons beschermen tegen de schadelijke zonnestralen met zonnecrème. Is het te laat aka je bent verbrand, dan smeren we erop los met after sun. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de 2 en kan je het ene als vervanging voor het andere gebruiken ?  Dat lees je vandaag!


Laten we beginnen met te zeggen dat je ze niet voor elkaar kunt vervangen. Zonnecrème bevat namelijk ingrediënten die een after sun niet bevat. Zonnecrème heeft meestal een dikkere substantie in vergelijking met after sun. Het heeft een tweevoudige werking. Allereerst zullen zink- en titaniumoxide ervoor zorgen dat de zonnestralen worden weerkaatst in plaats van geabsorbeerd door je huid. Ze werken weliswaar als een spiegel. Maar dat doet niets aan de UV-stralen van de zon. Daarom bevat zonnecrème ook benzofenonen. Deze stofjes zullen de UV-stralen absorberen aangezien zij de belangrijkste oorzaak zijn voor verbranding en huidkanker. En alsof dat nog niet genoeg is, bevat zonnecrème ook SPF. SPF is de graad van bescherming tegen de zon. Heb je bijvoorbeeld een SPF van 25, dan ben je 25 keer meer beschermd tegen UV-stralen. Hoe hoger, hoe beter natuurlijk ! Pas op : dit geldt wel alleen als je je op geregelde tijdstippen insmeert. Doordat je zweet of gaat zwemmen, verdunt je zonnecrème steeds zodat ook zijn beschermende werking mindert. Om het uur insmeren, is dus de boodschap !


After sun daarentegen is een hele lichte crème, bijna een lotion. Die gebruik je om je huid te hydrateren en te verkoelen nadat je in de zon gelegen hebt. Je weet waarschijnlijk hoe het is om te verbranden. Me too. Je huid voelt warm aan, is heel erg gevoelig en vaak wat droger dan andere delen van je huid. After sun zorgt ervoor dat je huid wat afkoelt en gehydrateerd wordt zodat je niet begint te vervellen waardoor je langer je bruine tintje behoudt. Het liefst gebruik je een after sun met aloë vera voor extra verzorging. 'Wat is het verschil met een gewone bodylotion?' zie ik je denken. Wel, eigenlijk niet zo heel erg veel. Een gewone bodylotion hydrateert ook maar kan al snel te dik zijn waardoor de warmte niet weg kan. Als je een noodgeval hebt en je hebt echt geen after sun meer in huis, dan doet een gewone bodylotion ook wel de job.

Als ik verbrand, heb ik een typische Aloë Vera crème. Deze heb ik eens van een vriendin gekregen toen ze terugkwam van Tenerife en sindsdien gebruik ik 'em als ik verbrand ben (wat ik probeer te beperken). Aloë verzacht en verkoelt niet alleen, het zorgt er ook voor dat je huid sneller herstelt. En natuurlijk : het ruikt ook nog eens super lekker !

Het beste is dus dat je zowel je zonnecrème als je after sun meeneemt op vakantie, zo heb je alles bij de hand !

Stay gorgeous!

Anke

2 opmerkingen: