vrijdag 9 oktober 2015

Het weer heeft invloed op je kapsel

Je hebt het zelf al wel eens gemerkt : je haar en make-up netjes gedaan en dan begint het te regenen. Maak er anders maar gieten van... Telkens als ik moet buitenkomen, lijkt het wel dat de weergoden het om het hardst laten regenen. Met de fiets is dat een ramp : je weet sowieso dat je kapsel het totaal niet redt. Ook met de auto blijft je creatie niet 100% gespaard want inderdaad : het weer heeft invloed op je haar. Of wat dacht je van statisch haar in de zomer ? Ook heel erg fijn als je haar rechtstaat alsof je je vingers in het stopcontact hebt gestoken ...


Hoe komt het dat het weer invloed heeft op ons haar ? Rij je door de regen, dan begint je haar te krullen of zakken ze net uit; is de omgeving te droog in de zomer of winter, dan krijg je statisch haar. Heel leuk ... #not. Om te begrijpen hoe dit kan, hebben we een klein beetje biochemie nodig. Ons haar bestaat uit keratine en een aantal andere eiwitten die instaan voor de sterkte, dikte en kleur van je haar. Bij mensen met gekruld haar, gaan deze eiwitten met elkaar reageren (de zogenaamde disulfidebrug) zodat een mooie krul gevormd wordt; mensen met kaarsrecht haar (waar ik toch zo jaloers op ben!) hebben die reactie niet. Als je dus krullen laat zetten bij de kapper of je doet het zelf met een krultang, zal de warmte en het product dat je gebruikt, ervoor zorgen dat deze disulfidebrug gemaakt zal worden zodat je krul langer zal blijven. Omgekeerd : als je je haar steilt, dan zal deze brug verbroken worden.

Wat nu als het regent ? Ik heb van mezelf krullend haar maar ga er gemakkelijk eens met de stijltang over om mijn haar mooi steil te krijgen. Als het dan vochtig is buiten, komen mijn disulfidebruggen weer spontaan tot leven nadat ik ze mooi gebroken heb met de stijltang. Resultaat : waar ik met steil haar vertrok, kom ik met krullend haar aan. Mijn haar verpest, mijn humeur ook.


Wat nu met statisch haar in de winter ? Ons haar is bedekt met haarschubben die zoals dakpannen op elkaar liggen. Deze schubben zijn meestal gesloten zodat ze de de binnenkant van ons haar beschermen want deze zorgt namelijk voor de elasticiteit en sterkte van ons haar. De koude lucht in de winter kan deze schubjes spontaan openen zodat, eenmaal je in een warme kamer binnenkomt, het vocht uit het haar kan lekken. Geen vocht in je haar = droog haar, wat zoveel betekent als : statisch haar. Probeer je haar niet al te veel af te drogen met een handdoek, dat verergert het probleem alleen maar. Deppend werken, is veel beter.

Aangezien je het weer niet kan beïnvloeden (kon dat maar!), zijn er ook andere manieren om je haar in toom te houden tijdens deze momenten. Niet meer buitenkomen, is absoluut geen optie! Gebruik producten die zorgen dat je haarschubben gaan sluiten (denk bijvoorbeeld aan conditioners. Dat gladde gevoel dat je achteraf krijgt, is doordat je haarschubben gesloten zijn). Shampoo's met siliconen of haarmaskers verzwaren je haar zodat dat statische gedoe amper grip krijgt op je haar. En voor de rest : tussen de regendruppels doorfietsen ?

Heb jij problemen met je haar ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten