vrijdag 19 oktober 2018

Wat te weinig slaap met je lichaam doet

I have a confession to make: ik slaap graag. En eerlijk: ik neem niet genoeg de tijd om uit te slapen. Tijdens de week sta ik vroeg op (7 uur is bij mij nog midden in de nacht ...) en in het weekend slaap ik ook niet al te lang uit aangezien er nog heel wat werk op me te wachten staat (blog, huishouden, afspraken, etc.). Maar op een gegeven moment voel ik dat mijn lichaam gewoon rust nodig heeft. Als ik in het begin van de week al slecht slaap of niet voldoende slaap heb gehad, dan haal ik het einde van de week niet zonder eens wat kwaaltjes gehad te hebben van slaaptekort. Want ja : slaaptekort doet iets met je lichaam.


Het begint met concentratieproblemen. Een paar keer dezelfde zin lezen, dat ene makkelijke rekensommetje niet meer kunnen uitrekenen, je niet kunnen focussen op een telefoongesprek, ... Het is meestal het eerste wat opvalt. Even de benen strekken en wat frisse lucht  doen meestal wonderen. Wat later begin ik grumpy en humeurig rond te lopen. Alles is teveel, ik heb in niks zin om te doen. Gewoon liggen en 'zijn'. Helaas gaat dat niet, wat een vicieuze cirkel is want je doet dingen tegen je zin, je wordt nog meer grumpy, etc. Mijn naasten weten al hoe laat het is als ik met een donderwolk boven mijn hoofd rondloop (slaapgebrek én nog eens last van hormonen .. Wat is het leuk om vrouw te zijn!). Toch probeer ik het om het niet te laten merken en het op mijn slaapgebrek te steken (want dat is ook zo!).

Slaap ik die nacht niet goed, dan gaan we naar de volgende stap : de lichamelijke klachten. De duidelijkste klacht zijn de wallen onder de ogen. En oh ja: die heb ik. De zakjes worden met de dag erger. Zalmkleurige concealer kan de blauwe kringen al goed verbergen maar uiteraard is dat maar een oplapmiddel om de dag door te komen. De echte zakjes verdwijnen pas als je goed slaapt en genoeg drinkt. Alsof wallen nog niet genoeg zijn, komt daar nog eens hoofdpijn bij gedurende de dag. Je lichaam zendt noodsignalen uit maar omdat je je hoofd nu eenmaal niet op je bureau kunt leggen, moet je even doorbijten tot de avond. Als ik het echt niet haal, kruip ik mijn bed in op een uur waar de anderen nog aan hun avondeten zitten. Een gesprek aanknopen ? Ik denk het niet; het is het ene oor in en het andere uit.


Moraal van het verhaal : probeer toch je gemiddelde van 8 uren slaap te halen (voor de ene is dat al iets meer of minder). We gebruiken onze slaap om te herstellen van de 'schade' die we opgelopen hebben gedurende de dag en om onze hersenen alles te laten verwerken van wat het die dag heeft opgestoken. Je lichaam moet recupereren. En als dat niet gaat, zendt je lichaam noodsignalen uit. Het beste is om er toch maar naar te luisteren.

Slaap jij genoeg ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten