woensdag 6 februari 2019

Body Positivity : het is oké om niet van jezelf te houden

Nu we midden in de donkerste maanden van het jaar zitten, is het gemakkelijk om ons even te laten gaan als het aankomt op emoties. Een winterdipje, noemen ze dat ook wel eens. Niks is goed genoeg; alles wat we doen steekt tegen, niets van onze garderobe past ons nog (of dat denken we tenminste),.... Het is oké om op dat moment niet van jezelf te houden.


Het is vooral door social media dat we ons spiegelen aan alles en iedereen. We weten ondertussen wel dat we alleen de positieve dingen delen en dat is mooi maar ook net nadelig voor ons zelfbeeld: we spiegelen ons telkens aan het 'perfecte' leventje van iemand anders. Als we zelf niet 5 keer op vakantie kunnen gaan op een jaar, dan voelen we ons slecht. Als we niet elk seizoen een andere garderobe in onze kleerkast hebben hangen, dan voelen we ons slecht. Als we niet de hypste decoratie in onze appartementen/huizen hebben liggen à la Pinterest, dan horen we er niet bij. En ook al weten we dat social media niet de realiteit is, er is nergens in ons hoofd een 'off'- knopje waardoor we het ons niet meer aantrekken. We vergelijken ons ALTIJD met wat we zien op de foto's, of we het nu willen of niet.


Ook onze hormonen spelen een grote rol in dat we ons al dan niet goed in ons vel voelen. Ik merk dat bij mezelf maar al te goed en ik vind het jammer dat we daar weinig aan kunnen doen dan gewoon ondergaan, haha ! Niks in mijn kleerkast is goed genoeg, geen zin om iets te doen buiten slapen en vooral me down voelen. Dan hou ik ook niet van mezelf. En dat is oké. Je kan nu eenmaal niet elk uur van de dag 100% zijn. Maar dat is geen reden om het wel te proberen. Er is niet voor niets 'me-time' uitgevonden ! Als het vooral een mentale klik is die gemaakt moet worden, dan neem ik mijn sporttas en trek naar de fitness. Geloof het of niet maar sinds mijn beide grootvaders gestorven zijn, heb ik de 'helende' kracht van bewegen gevonden. Ik merk het maar al te goed als ik een paar keer niet geweest ben, dan ben ik mentaal in een niet zo'n  goede positie. Gewoon even alles losgooien, concentreren op de oefeningen en aan niets anders denken dan aan jezelf. Maar ook een lekker warm bad, een gezichtsmaskertje of je favoriete eten klaarmaken kan al veel doen voor je humeur (chocolade zet niet voor niets gelukshormonen vrij !).

Van jezelf houden op zich, is soms een moeilijke opgave. De ene dag is de andere niet. Maar dat betekent niet dat de volgende dag geen nieuwe kans kan zijn om het wél te doen. Het is oké om niet van jezelf te houden maar denk wel: het is de enige persoon waarmee je je de rest van je leven spendeert. Dan is het zeker de moeite om van die persoon te houden.

Wat doe jij om jezelf weer op te krikken ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten