woensdag 8 januari 2020

Counterfeit make-up

Het wordt meer en meer een plaag : counterfeit make-up (in gewone mensentaal : nep cosmetica). Bijna niet te onderscheiden van de echte, toch niet helemaal oké om te gebruiken. Soms besef je het niet dat je nep make-up in je handen hebt, anderen kopen bewust niet de echte versie omdat het bijvoorbeeld veel goedkoper is. Toch is het goed om na te denken als je zo'n producten koop : je 'investeert' niet alleen in zo'n foute industrie, je speelt ook echt met je leven ...


De verschillen kunnen minimaal zijn, dat - als je niet zo'n kenner bent van cosmetica - het niet eens zou zien. En toch zou ik opletten op het gebruik van nep cosmetica. De verschillen aan de buitenkant is wel het minste waar je je zorgen over moet maken maar zeker niet onbelangrijk. Het is net aan de buitenkant dat je je nep make-up kan herkennen. Zo kan je bijvoorbeeld aan bovenstaande foto zien dat dit uiteraard geen echte NAKED paletten zijn van Urban Decay; zo'n verpakking bestaat helemaal niet. En een NAKED 4 en 5 palette ? Nog nooit van gehoord ...

Nep make-up is niet goedgekeurd door officiële instanties, wat wil zeggen dat de ingrediënten die ze gebruiken ook niet helemaal goedgekeurd zijn. Wees bewust dat je cosmetica op je huid/ogen/lippen smeert en je bijvoorbeeld een lipstick ook mee 'opeet' gedurende de dag. Wil je dat echt allemaal binnenkrijgen ? Je zou niet de eerste zijn die er ziek van wordt, een oogontsteking aan overhoudt of een allergische reactie krijgt op de ingrediënten. Zo werd er onder andere koper, arsenicum, lood, E. Coli en aluminium gevonden in nep cosmetica; ingrediënten die uiterst toxisch en zelfs dodelijk (kunnen) zijn.Om nog maar te zwijgen dat deze producten in een onveilige omgeving worden gemaakt: geïmproviseerde labo's waar niet aan kwaliteitscontrole wordt gedaan. Het kan dus wel degelijk je gezondheid schaden als je nepproducten gebruikt.


Om te voorkomen dat je nep cosmetica koopt, is het verstandig om goed na te gaan wie de verkoper is. Als je van het merk zelf koopt, zit je altijd safe. Ook bij erkende webshops kan je er vanuit gaan dat je het echte product koopt. Pas op bij het kopen van cosmetica op bijvoorbeeld eBay, United Wardrobe, etc. ; op deze plaatsen is het niet altijd duidelijk wie de verkoper is. Ben je niet zeker of het product dat je wilt kopen, echt is ? Google eens, zo kan je vergelijken. En als de prijs te mooi is om waar te zijn bij duurdere cosmetica, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Chanel is Chanel, daar kan je niet rond en daar betaal je ook gewoon voor. Een oogschaduwpalette van €20 zal je dus nooit vinden. Gebruik je gezond verstand op dat vlak.

Sommige mensen kopen nep cosmetica en dat weten ze maar al te goed. Sommige denken dat namaak bijna het echte product is, voor een fractie van de prijs. Dat de kwaliteit niet zozeer hetzelfde is als het echte product maar er dicht tegen aanleunt. Think again. Er is NIETS hetzelfde aan, zelfs niet bijna. Waarom mensen anno 2020 nog zo'n praktijken steunen, blijft mij een raadsel.

Gebruik jij nep cosmetica ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten