maandag 18 mei 2015

Writer's block : wat nu ?

Er komt een moment waar je zonder inspiratie valt. Een moment waar geen enkel idee je te binnen schiet, waar er niks uit je vingers komt. Je bent krampachtig aan het zoeken naar nieuwe ideeën maar niks lijkt interessant te zijn. Wanneer je dan toch een idee denkt te hebben, lukt het je niet om het verder uit te werken. Writer's Block. Ieder van ons heeft het al wel eens meegemaakt : opdrachten voor school, presentaties voor het werk ... en ik voor mijn blog ! Ik heb soms van die dagen waarop het niet lukt om maar iets zinnigs te schrijven. Ideeën genoeg maar de uitwerking lukt niet. Wat ik doe om toch terug te starten ? Dat lees je hier !


1. Haal diep adem
Een grote tip : haal diep adem. Ga een frisse neus halen door bijvoorbeeld een wandelingetje te maken. De zuurstof die je zo inademt, zal je hersenen alleen maar ten goede komen. Bezig aan een artikel maar er komt niets uit je vingers ? Neem een paar dagen afstand van het onderwerp. Door het een paar dagen te laten rusten, krijg je nieuwe inzichten en komen de ideeën vanzelf. Moet je paper tegen de volgende dag af zijn en heb je niet echt veel tijd ? Probeer toch eventjes rond te lopen, maak een avondwandelingetje. Brainstorm terwijl je op je fiets zit. Zolang je maar blijft ademen.

2. Laat je inspireren
Lees tijdschriften. Surf op het internet. Spreek af met vrienden en discussieer over bepaalde onderwerpen. Laat je inspireren door anderen. Ontdek wat anderen vinden over een bepaald onderwerp en doe er iets mee. Laat je inspireren door andere blogs maar pik niet zomaar hele artikels in. Probeer er iets van jezelf in te steken, dat is wat artikels zo leuk maakt. Je kan je laten inspireren door de meest bizarre dingen. Een bepaalde kleurcombinatie die je in het dagelijkse leven terugziet en waar je je een make-up look mee kunt maken. Een bepaalde trend die je spot in tijdschriften en waar jij je ongezouten mening eens wil over geven. Het kan allemaal!

3. Laat je fantasie de vrije loop
Fantaseer er op los. Wat zou je doen met €1.000.000? Als je 5 minuten gratis mocht shoppen in je favoriete winkel, wat zou je mee grissen ? Wat is de gekste tip die je al uitprobeerde en die ook nog eens bleek te werken? Het is leuk om te weten wat anderen denken en waar hun prioriteiten liggen. En daar kun je dan zelf weer op inspelen... Sneeuwbaleffect. Think out of the box, wees creatief.

4. Jaag je niet op
Of het nu voor een opdracht is voor school of een paper die je moet inleveren : keep calm! Je hart begint zo te kloppen dat het nog eens uit je borstkas springt, je zenuwen staan gespannen en die verrekte hoofdpijn was er een paar minuten geleden ook nog niet? Je opjagen is voor niets nodig want dat is al helemaal niet goed voor je creativiteit en inspiratie. Heel belangrijk dat je dan tip 1 toepast, haha! Probeer een beetje tot rust te komen, slaap er desnoods een nachtje over en begin met een fris hoofd. Schrijven om te schrijven is geen goed idee, dat merkt de lezer ook.

Wat zijn jouw tips voor een writer's block?

Stay gorgeous !

Anke

2 opmerkingen:

  1. Heb dit ook erg vaak, ik schrijf namelijk een boek op Wattpad. Ik heb dan ook zo'n momenten waar ik wel 1000 idëeen lijk te hebben maar geen enkel woord kan typen. Leuk artikel, heb ik zeker wat aan! Liefs Emma X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Emma ! Veel succes met je boek ! ;D

      Verwijderen