woensdag 1 juli 2015

Make-up collectie declutteren : hoe eraan beginnen?

Als make-up junkie hebben we allemaal hetzelfde probleem : vroeg of laat hebben we te maken met een overload aan producten. Je make-up tasje wordt te klein, jouw kant van het badkamermeubel puilt uit met allerlei verzorgings- en haarproducten ... Kortom : je ziet door de bodem het bos niet meer. Of je nu een klein make-up tasje hebt of een grote kast waarin je al je producten bewaart : er is een moment waarop je zegt : 'GENOEG. Tijd om alles eens uit te zoeken'.  Maar hoe begin je aan zoiets ? Gewoon alles weggooien en opnieuw beginnen ? De dingen waar het meeste stof op ligt, dumpen? Ik geef jullie vandaag een paar tips hoe je makkelijk je make-up collectie kan declutteren !

Ik heb onlangs mijn make-up collectie ook eens onderhanden genomen en ik moet zeggen : it felt good to start fresh ! Het is absoluut nodig dat je regelmatig je spullen eens bekijkt en je jezelf afvraagt of je al die producten nog gebruikt. Is het antwoord 'Nee.', dan wordt het tijd dat je er iets aan doet. Hier zijn mijn tips !

1. Trop is teveel en teveel is trop
Ok, let's start ! Zet een goed muziekje op want wees maar zeker : hier ga je eventjes mee zoet zijn. Spreid al je producten eens voor je uit. Niet op elkaar stapelen, gewoon mooi voor je uitleggen en ze eens goed bekijken. Welke producten gebruik je dagelijks ? Deze kan je er al mooi tussenuit halen, daar ben je zeker van dat je ze gaat gebruiken. Dan is de rest aan de beurt. Op welke producten ligt  een laagje stof ? Welke producten zien er vreemd uit, zien er niet hetzelfde uit als toen je ze ooit kocht ? Kijk naar de textuur of geur : wanneer ze niet meer hetzelfde ruiken of aanvoelen : gooi ze gewoon weg. Zonde van het product ? Liever een product wegsmijten dan dat je er een infectie of allergische reactie van krijgt. Besides : er lag een laagje stof op, remember ? Hoe lang is het geleden dat je dat product hebt aangeraakt, laat staan dat je nog wist dat je dat product had? Je hebt het al zolang niet meer gebruikt en je hebt het niet gemist, dan zal je het ook niet missen als je het wegdoet.

2. Nostalgie ..?
Deze is een moeilijk : de nostalgische producten. I feel you, daar heb ik ook een zwak voor. Je allereerste lipstick, een MAC blush van een speciale collectie, een poeder met een mooi patroontje in,... Allemaal producten die je niet echt meer gebruikt maar bijhoudt voor hun nostalgische waarde. Maar wees eerlijk : do you really need that? Poeders kunnen misschien hier wel door de beugel aangezien ze redelijk lang goed blijven maar pas op met crèmes of producten met vocht in (zoals lipsticks, creme blush, etc.). Vochtigheid is een ideale plek voor bacteriën en schimmels om in te groeien. Heb je een lipstick van 20 jaar geleden omdat die specifieke kleur toen hip was ? Grote kans dat die volzit met bacteriën en dan zou ik 'em niet aanraden om nog te gebruiken. Een poeder gekocht voor zijn mooi ingedrukt patroontje? Vraag jezelf af of je de poeder binnenkort gaat gebruiken. Zoniet : dan kan je 'em beter wegdoen om zo plaats te maken voor andere mooie dingen.


3. More space = clear mind
In dit stadium zou je je al heel wat happier moeten voelen. Je houdt alleen de dingen over die je echt gebruikt en hebt opeens heel wat meer plaats over voor andere dingen. Clear space = clear mind.  Wat nu met de producten die je wegdoet ? Maak een stapeltje met producten die je effectief de vuilnisbak inkiepert omdat ze slecht zijn of je ze gewoon niet wilt weggeven, en een apart stapeltje van producten die je kan weggeven aan vriendinnen, aan een stichting... Zo heb je niet alleen jezelf en anderen blij gemaakt, ook vinden je producten een goede 2de thuis en worden ze hoogstwaarschijnlijk wel gebruikt. Ook ik heb een doos staan met allerlei producten waar vriendinnen eens mogen in snuffelen als ze langskomen. Werkt heel aanstekelijk, geloof me.

Hoe vaak declutter jij ?

Stay gorgeous !

Anke

1 opmerking:

  1. Ik declutter best vaak, elke paar maanden en soms zelf weken. Mijn collectie groeit ook zo SNEL eh! En ik behou graag 't overzicht.

    BeantwoordenVerwijderen