maandag 3 augustus 2015

Verschil tussen Nederlandse en Belgische bloggers

Dit artikel heb ik nog al eens geschreven maar nooit online gezet. Het stond in ‘concept’ maar heb ‘em nooit gepubliceerd. En toch … Laurence heeft er onlangs een blogpost over geschreven (klik hier) en het wordt tijd dat ik mijn mening er ook maar eens over geef. Niet om iemand te viseren of om te kwetsen, daar gaat deze blogpost helemaal niet over. Het zijn gewoon dingen die me opgevallen zijn en die toch eens vermeld moeten worden. Hier komt ‘ie dan : het verschil tussen Nederlandse en Belgische bloggers.


Bloggen is groter in Nederland dan in België, dat is een feit dat vaststaat. Er wordt enorm veel waarde gehecht aan wat bloggers schrijven, in België is dat veel minder in vergelijking met Nederland. Niet dat dat hier niet gedaan wordt, onze mening is ook belangrijk, maar het gebeurt gewoon veel minder. Bloggen staat in Nederland bijna gelijk aan de magazines. Bloggen is ook veel bekender, in België moet je elke keer zowat gaan uitleggen wat een blog precies is en waarom je het doet. Niets mis mee natuurlijk maar je merkt toch wel dat wij Belgjes er wat minder voor open staan. En daar zit denk ik juist het probleem.

We zijn niet zo open-minded en gedurfd als onze Noorderburen waardoor we sommige kansen niet krijgen en als we ze dan al krijgen, ze niet met beide handen grijpen. Een persreisje naar Aruba ? Geen probleem ! Achter de schermen bij Fashion Week ? Waarom niet ? Zie je dat in België al gebeuren ?  Ik gun het onze Noorderburen van harte, don’t get me wrong, ze werken er hard genoeg voor maar wat met de Belgische bloggers ? Doen wij ook niet even hard ons best? Verdienen wij het ook niet om even leuke samenwerkingen aan te gaan met bedrijven ? Wat is er zo anders aan een Belgische als aan een Nederlandse blog?


Doordat het bloggen groter is, kunnen ook veel meer mensen er hun beroep van maken. In Nederland zijn er velen die er hun full-time baan van kunnen maken en daar heb ik bewondering voor. In België daarentegen is het bloggen nog steeds een hobby. Ik ken niet 1 persoon die full-time blogt, onze blog is nog steeds een ‘nevenactiviteit’. En daarom wil ik ook de Belgische bloggers een beetje in de bloemetjes zetten : hard workers we are. Naast een ‘gewone’ baan of studie een blog onderhouden, is hard werken. Wij hebben geen hele dagen om aan onze blog te kunnen werken, om filmpjes te maken en naar allerlei persevents te gaan. Soms zitten we nog tot laat video’s te editen, foto’s te bewerken en artikeltjes te schrijven. Maar dat vinden we helemaal niet erg, want we doen het graag voor onze lezers.

Vertel op : wat vind jij nog een groot verschil tussen de Belgische en Nederlandse bloggers?

Stay gorgeous!

Anke

4 opmerkingen:

 1. Het grootste verschil is idd he t feit dat bloggen in nederland veel gekender is. Dit zie je ook terug in alle gesponserde producten. Niet dat je blogt voor alle free stuff maar waarom i nederland beter om te sponseren dan belgie?? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I get you sister! Misschien zijn wij minder rechtoe rechtaan en nemen we minder kansen (als in: vandaag word ik maar eens fulltime blogger! Snap je?) Buiten wat jij al zei kan ik niet echt op iets komen. Ik heb ook de indruk dat ze in Nl serieuzer genomen worden met hun blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar! Ik denk dat het ook ligt aan de cultuur die er heerst in België...We kunnen hopen dat bloggen hier bekender gaat worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb zelf ook een blog (larastique.wordpress.com) en daar kan je zien aan je statestiek uit welke landen mensen naar je blog kijken en idd er zijn meer mensen uit Nederland die je blog lezen dan in Belgie.

  BeantwoordenVerwijderen