woensdag 11 november 2015

Inner : Social media - een zegen of een vloek ?

Vorige week explodeerde social media zowat over een bericht dat serieus wat wenkbrauwen deed fronsen en dat zowat de wereld rondging. Essena O'Neill, een Australische 18-jarige tiener, deed alles uit de doeken over social media en hoe manipulatief het eigenlijk is. Dat social media niet zo zeer het echte leven is, weten we ook ondertussen wel maar dat het zo extreem zou zijn ?Met haar 200000 abbonnee's op YouTube, haar 60000 volgers op Snapchat en 500000 volgers op Instagram kunnen we toch spreken van een social media fenomeen. En dan moet je uiteraard zien wat je doet, want elke stap die je zet online; wordt gezien door zoveel mensen. Je posts kunnen goed onthaald worden of worden helemaal afgekraakt. Om nog maar over je misstappen te zwijgen, want die ziet IEDEREEN. Het meisje sloot haar Snapchat- en Tumblr-account omdat een ding duidelijk werd voor haar : social media is niet echt. Ze gaf zelf toe dat er eerst tientallen selfies moesten getrokken worden voordat ze de juiste kon selecteren - achteraf bewerkt met verschillende apps, uiteraard.


Social media is inderdaad niet echt, dat weten we allemaal wel. Het is een venster naar de buitenwereld toe, alleen de mooie momenten komen op onze feed te staan. Dat we het allemaal mooier voorstellen dan het echte leven eigenlijk is, is een klein beetje normaal. Je ziet het mooie leven van IEDEREEN voorbij komen, waarom zou jij dan een triestige foto posten ? En wat met de likes ? Tegenwoordig is er een druk om vele likes op een foto te hebben. Zo niet: dan wordt de foto gewoon weer verwijderd wegens 'niet goed genoeg'. Is het daar allemaal om te doen ? Om geaccepteerd te worden door anderen? Om eigenlijk goedkeuring te krijgen van anderen over dingen die je zelf online post? Wat met de spontaniteit en échte mooie momenten ? Want een ding is zeker : echte spontane foto's zijn maar amper meer te vinden. En wat met de minder mooie momenten? Waarom zouden die niet mogen gedeeld worden op onze social media ? Omdat het anderen ook ongelukkig maakt ? Of omdat het een teken van zwakte is ?

Perfectie bestaat niet, al doet de maatschappij ons denken van wel. Niemand is perfect, niemands leven is in orde. Je ziet alleen een selectie van de mooie momenten maar de momenten waarop het iets minder gaat worden het liefst zo ver als mogelijk weggestopt. En toch : het is menselijk om niet perfect te zijn. Het is menselijk om eens op te staan met een bad hair day, met een kilootje meer of een rimpeltje dat er voordien niet zat. En het is nog meer menselijk om nare momenten in je leven te hebben. Het kan nu eenmaal niet àltijd rozengeur en maneschijn zijn (nee, ook niet bij de celebs die je volgt op social media).

Hoe denk jij over dit onderwerp ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten