woensdag 6 juli 2016

Wat is Q10?

Ze smijten ermee in het rond, vooral bij anti-aging product: Q10. Het is inderdaad iets wat je op verschillende verpakkingen van gezichtsverzorging ziet staan. Maar wat is het en wat doet het juist ? Waarom is het zo belangrijk, vooral bij anti-aging producten?


Q10 is niet meer dan een enzyme, een eiwit in onze cellen die onze cellen - samen met de andere machinerie in onze cellen - van energie te voorzien. Net zoals bij de mens: als wij geen energie hebben, dan geraken we ook geen meter vooruit. Dat is net zo bij onze cellen: als zij geen energie hebben, werken ze ook niet. Wat heeft dit enzyme nu te maken met anti-aging verzorging? De structuur van dit enzyme lijkt sterk op dat van vitamine E. Vitamine E staat bekend als anti-oxidant. Onze cellen krijgen heel veel stress te verwerken waardoor de machinerie in de cellen niet goed meer functioneren of zelfs stuk gaan. Op zich is dat geen ramp, we hebben meer dan cellen genoeg maar toch moeten we oppassen met deze stress. Stress is voor de mens in het algemeen niet goed, voor onze cellen dus ook niet. Bij stress komt er zoiets als vrije radicalen vrij, die onze cellen erg kunnen beschadigen en ons sneller doen verouderen. Ons lichaam heeft daar iets op gevonden om deze vrije radicalen tegen te houden: anti-oxidanten. Zij neutraliseren deze vrije radicalen zodat onze cellen verder kunnen doen alsof er niets aan de hand is.

Naarmate je ouder wordt, zal de stress alleen maar toenemen waardoor onze cellen het ook harder te verduren krijgen. Ons lichaam kan wel wat meer anti-oxidanten aanmaken maar helaas staat daar een limiet op. En wat beter dan dat we ons lichaam een handje helpen? Door producten met Q10 te smeren, gaan je cellen je enorm dankbaar zijn. De vrije radicalen worden meer geneutraliseerd met als resultaat: de schadelijke gevolgen van deze stress zijn minder zichtbaar waardoor je algemene verschijning ook jonger toont. Dat gezegd zijnde: het heeft geen zin om al van 12 jaar te beginnen smeren met Q10, daarvoor zijn de effecten veel te klein. Mid-twenties zijn een goede start om te beginnen smeren. Lijkt misschien een beetje vroeg maar het is wel bewezen (ja, ik met mijn wetenschappelijk gedoe: excuses!) dat de eerste effecten vanaf dan te zien zijn. Je hoeft niet meteen je hoogste dosis Q10 boven te halen, dat is zeker voor niets nodig. Ook moet je niet meteen naar de winkel rennen en de meest hardnekkigste anti-rimpelcrème kopen, want dat is helemaal voor niks nodig. Voor de iets oudere dames onder ons, kan een aangepaste gezichtsverzorging wonderen doen. Alles om je huid juist te behandelen !

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten