vrijdag 12 augustus 2016

Inner Beauty: een gelukkig leven

Als we het over geluk hebben, dan kan dat voor iedereen anders zijn. Sommigen worden intens gelukkig van een nieuw paar schoenen, anderen vinden een wereldreis helemaal de max. Als ik aan 100 mensen zou vragen wat voor hen 'gelukkig zijn' betekent, krijg ik 100 verschillende antwoorden. Hoe dat komt? Iedereen heeft andere prioritieiten. Toch staat er telkens 1 ding centraal, wat voor iedereen hetzelfde is: jezelf als persoon. Want hoe je het ook draait of keert: gelukkig zijn begint bij jezelf.



Klinkt het cliché? Misschien wel. Maar daarom is het niet minder waar. Hoe kan je gelukkig zijn en anderen aansteken om ook gelukkig te worden als je in de eerste plaats niet gelukkig bent met jezelf? Ze zeggen wel eens dat mensen hun gevoelens reflecteren in hun houding en gezichtsuitdrukkingen. Wel, ik kan het alleen maar beamen. Ik ben een open boek op dat vlak: je ziet gewoon aan mij als er iets is. Maar het tegengestelde is ook waar: ben ik gelukkig, dan probeer ik de mensen om me heen mee op te vrolijken. Gelukkig zijn, moet groeien; is een proces. Het is niet zoals in de film dat je maar 10 seconden nodig hebt om van mood te veranderen (tenzij er hormonen in het spel zitten, maar dat is weer een verhaal op zich). Maak jezelf gelukkig, je bent het waard om gelukkig te zijn. Lees dat goede boek dat al maanden op je lijstje staat, ga dat ene museum bezoeken waar je al weken over aan het beslissen bent of je het al dan niet zou doen, koop dat mooie vest dat je maar niet uit je hoofd krijgt. Als het je gelukkig maakt, moet je dat vooral doen. JIJ speelt hier de hoofdrol.


Maar er is meer. Bovenstaande dingen zijn materialistisch en hoe graag ik het ook zou willen dat zo'n dingen me gelukkig maken; dat is alleen maar van korte duur. De roes en de adrenaline die je krijgt tidens het shoppen is goed voor een paar uur of zelfs een dag maar nadien is die gelukkige roes over. Iets waar je langere tijd gelukkig van kunt blijven? Investeringen. En dan bedoel ik niet op vlak van aandelen of vastgoed, haha (alhoewel: als je dat gelukkig maakt: vooral doen dan!). Ik bedoel: familie en vrienden. De belangrijkste investeringen zijn je relaties. Wanneer heb je voor het laatst tegen je vrienden gezegd dat je enorm blij bent dat je ze in je leven hebt? Wanneer heb je voor het laatst tegen je ouders gezegd dat je ze graag ziet? Of wanneer ben je voor het laatst nog naar je grootouders geweest om daar wat tijd mee door te brengen? En dat warm gevoel dat je vanbinnen krijgt: word je daar niet gelukkig van? In tegenstelling tot de materialistische roes, blijft dat geluk langer hangen. Ik moet maar een herinnering terug bovenhalen en ik kan dat warme gevoel zo oproepen. Ik zit soms niet voor niets te glimlachen in de trein als ik een bepaald liedje hoor dat me doet denken aan een fijne tijd (mijn medereizigers fronsen dan wel even naar me maar dat doet er dan niet toe, haha!). En dat is waar geluk bij mij allemaal om draait.

Wat betekent voor jou gelukkig zijn ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten