maandag 21 november 2016

Ontstressen - hoe doe je dat ?

Dat ik het afgelopen jaar stress gehad heb, daar mag je zeker van zijn. Ik verdedigde mijn thesis in juni en mijn vrienden, vriendje en familie hadden het geweten. Ik kloeg ganse dagen, wist met mezelf geen blijf en werd gek van telkens dezelfde powerpoint te herhalen. Ik was dan ook o zo blij toen eindelijk het moment aangebroken was dat ik 'em mocht gaan verdedigen want een paar dagen langer en de gevolgen zouden desastreus geweest zijn, haha! Dit weekend was het weer van dat: ik had mijn spreekexamen. Nu denk je vast dat dat niet echt een big deal is. Ik zit nu eenmaal in een land met een 'vreemde' taal, natuurlijk moet ik een spreekexamen afleggen. Ik doe de Cambridge cursus en geloof het of niet, het is niet ZOMAAR wat spreken. Een conversatie voeren in het Engels, kan ik goed genoeg. Het Cambridge spreekexamen echter is gebonden aan verschillende regeltjes waarmee je rekening met houden als je spreekt. Om nog maar te zwijgen dat je niet alleen bent maar ook nog eens rekening moet houden met je partner en de Cambridge jury die voor je neus zit. Anyway: ik had stress. Maar wat een opluchting (zoals gewoonlijk) toen het examen voorbij was (hint: het ging goed!). Nadien heb ik eigenlijk nog weinig gedaan en vooral de stress van me laten afvallen. Hoe ik dat gedaan heb?


Slapen lijkt in de eerste instantie een heel goed idee. Na een examen ben ik altijd pompaf. Geen zinnig woord komt er nog uit, het enige wat ik wil doen is een powernap van 24h. Helaas gaat dat niet altijd. Je moet die dag nog ergens anders naartoe, hebt andere verantwoordelijkheden of bent - in tegenstelling tot mij - totaal niet moe. Dan is je bed inkruipen, misschien niet het beste idee. Wat kan je wel doen dan om te ontstressen?

Allereerst - en zo lijk ik echt op mijn grootouders - heb ik een kopje thee gemaakt na mijn examen. Normaal gezien is kamillethee dé thee om je te kalmeren; ik kan dat helaas niet drinken omdat er cafeïne in zit. Groene thee daarentegen (met een beetje honing) is right up my alley. Aangezien het hier ook zo koud is 's avonds, komt een kopje thee goed van pas. Ik heb geen idee waarom het me zo relaxt maar dàt het dat doet, is een goed teken. Normaal gezien zou ik daarna wel een heet bad kunnen gebruiken maar hier hebben ze alleen een douche, dus dat was uiteraard ook prima ! Was misschien een heel ongewoon tijdstip (het was 12h als ik het examen buitenkwam, rond 1h was ik thuis) maar ik had er gewoon zin in. Het examen letterlijk van me afspoelen. Ik weet dat andere mensen er niets aan hebben, aan een kopje thee of een heerlijk bad. Een aantal onder jullie zullen eerder ontstressen door actief te zijn: 10 km te gaan lopen of een goeie wandeling in de natuur om je hoofd leeg te maken. Daar kan ik ook van genieten: een wandeling in het bos, de geluiden van de natuur rond je, de honden die hun beweging tegelijkertijd krijgen, ... Zalig gewoon !

 

Toen ik problemen had met mijn slokdarm - en ik toen nog niet wist dat het een combinatie was van stress en een reactie op cafeïne - dacht ik dat het eerst lag aan hoe gestresst ik was. Ik ben een perfectionist, ik kan het moeilijk verkroppen als er iets gebeurt  buiten mijn wil. Om nog maar te zwijgen over hoe ik in paniek geraak als er iets verkeerd loopt. In een labo staan, is op dat vlak niet echt een goede omgeving maar gelukkig leerde ik al snel te relativeren. Maar dus ... Ik dacht dat mijn slokdarmspasmen door stress kwam. Telkens als ik midden in de nacht wakker werd met hevige pijn nam ik een hete douche of .. deed ik yoga! Pas op, ik ben geen professioneel, ik nam meestal de filmpjes die vooral gericht waren op ademhaling en zelfbewustzijn. Maar toch: ik werd inderdaad meer bewust van mezelf en door op mijn ademhaling te letten, kwam ik tot rust. Niet dat mijn pijn op slag verdween, maar het werd wel minder. Ik relaxte en dus ook mijn spieren.

Wat met muziek of een goede serie ? Een mens kan niet leven zonder wat muziek. Dus zet de volumeknop wat luider in de auto of thuis, ideaal om eens gek te doen en te ontstressen! Een serie is goed als je die dag ook echt niets meer te doen hebt. Lekker lui zijn voor de TV of achter je computer. Echter ben ik niet zo'n persoon die een hele namiddag achter de computer kan zitten en gewoon een serie kan kijken. Ik word altijd afgeleid en weet dat ik beter 1000 andere dingen kan doen ... tot ik daar dus ook begin over te stressen.

Hopelijk hebben jullie er wat aan. Ik weet dat de blok eraan komt, mijn grote Cambridge examen is ook binnen 2 weken dus ik zal dit artikeltje nog vaak herlezen, denk ik!

Hoe ontstress jij graag ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten