vrijdag 19 mei 2017

Ingegroeide haren + hoe er vanaf geraken ?

Nu de zomerperiode er weer aankomt, is het weer tijd voor onze dagelijkse scheerbeurten bij de benen, oksels en bikinilijn. Een extra stap onder de douche die toch wel belangrijk is als je je korte jurkjes weer bovenhaalt. Maar waar ik wel eens last van heb ? Ingegroeide haren. Een heel gedoe en vooral pijnlijk als je er niet op tijd bij bent. Hoe krijgt je het en hoe geraak je er vanaf ? Lees snel even verder!


Om te weten hoe ingegroeide haartjes ontstaan, moeten we eerst natuurlijk het normale proces begrijpen van hoe een haar groeit. Een haar zit verankerd in een haarzakje waar het al de nodige voedingsstoffen krijgt om te groeien. Onze haren groeien normaal gezien recht naar boven doordat een bepaald eiwit - keratine - gevormd wordt, die het haar stevig maakt. Bij sommige haartypes echter op ons lichaam, krullen de haren. Wanneer je te kort gaat knippen/scheren, dan kan het wel eens zijn dat deze gekruld terug in de huid groeit waardoor het onder het huidoppervlak gaat groeien. 'Op zich geen probleem' denk je. Ons lichaam heeft een immuunsysteem om ons te beschermen tegen al wat vreemd binnenkomt. Ook al is dit ons eigen haar, het hoort niet dat het onder het huidoppervlak gaat groeien. Gevolg: ons immuunsysteem gaat daar op reageren waardoor je een kleine ontsteking krijgt. Als je er vroeg genoeg bij bent, kan je de 'schade' tot een minimum beperken. Merk je het niet op of je laat het maar voor wat het is, dan kan het veel ernstiger worden.

Zoals je ziet, is het dus belangrijk dat je je ingegroeide haren in het oog houdt. Af en toe eens inspectie bij jezelf is dus nodig! Het komt niet zo heel vaak voor op je benen en onder je oksels (ik heb het al wel eens gehad op mijn been maar het is echt maar een kleine kans dat je daar altijd ingegroeide haren krijgt). Vooral je bikinilijn is heel gevoelig voor ingegroeide haren. Dé oplossing is natuurlijk waxen of een epilator gebruiken omdat je dan echt het haar eruit trekt en het dus niet kan krullen. Uiteraard kan je ook blijven scheren als je dat liever doet want ik kan me voorstellen dat niet iedereen spontaan naar de wax grijpt om de bikinilijn haarvrij te maken. Zie je een ingegroeid haar ? Het eerste wat je kan doen, is proberen het met een pincet te verwijderen. Maak een washandje lauw tot warm. Dit zal een soort kompres zijn om het haar zichtbaar te maken onder het huidoppervlak waarna je het met een scherp pincet kan verwijderen. Ben je niet zeker hoe je het moet doen of heb je last van een beginnende ontsteking? Een dokter of schoonheidsspecialiste zullen je met veel plezier helpen!

Heb jij vaak last van ingegroeide haren ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten