maandag 3 december 2018

Mijn zegje over social media en 'influencer' zijn

Je voelt het al aankomen. Het hele 'influencer'-gedoe : daar moet ik toch ook even mijn mening over kwijt. Ik las laatst een artikel van Laura waar ik mezelf zo goed kon in vinden, dat ik mijn zegje hier ook wel eens wilde over doen. Want nee: ook ik ben géén influencer.



Een influencer is letterlijk een persoon die de mening van iemand anders kan beïnvloeden. Een social media influencer zorgt ervoor dat door het promoten van bepaalde producten of levensstijlen aan zijn/haar volgers, dit een trend wordt en het product verkoopt als zoete broodjes. Niet te vergeten dat hij/zij daar zelf ook iets aan verdient. Zoals geweten, is het verdienen van €10000 voor een Instagrampost al geen rariteit meer. Bloggers vallen dus ook onder social media influencers want wij zouden producten promoten via onze blogposts. En toch ben ik het daar niet helemaal mee eens. Ik ben beginnen bloggen voor het plezier. Ik hield van het uittesten van beautyproducten en wou dit aan jullie ook laten weten. Welke producten zijn de moeite waard, welke beloftes werden echt ingelost, etc. Toen ik begon, was er helemaal nog niet de strijd van meeste volgers/snel populair worden/viraal gaan. Het is maar pas de laatste jaren dat ik merk dat vele mensen beginnen en proberen op social media om snel populair en daardoor ook opgepikt te worden door bedrijven. Want ja: hoe meer volgers, hoe beter het is voor bedrijven om met je in zee te gaan. Maar dan vraag ik mij af of je dat wel voor de juiste redenen doet ... 'Zo'n post plaatsen, is toch gemakkelijk geld verdienen'. Waar is de oprechtheid, vraag ik mij dan af. Houdt deze influencer wel echt echt van dat product of is het gewoon maar eens uitgetest voor de foto en daarna bij de rest van producten gezet ?

Een extra centje verdienen, daar is niks mis mee; integendeel. Maar tegenwoordig tellen alleen de cijfertjes. Hoe meer volgers, hoe meer potentieel bedrijven zien in je. Een gesponsorde post voor een bepaald product, een doos met kledij, accessoires, ... Alles is mogelijk. Wat mij tegen de borst stoot, is dat alle 'influencers' over dezelfde kam gescheerd worden. We komen zo allemaal in een slecht daglicht te staan, waar de oprechte bloggers de dupe van zijn. 'Jullie doen het toch ook maar voor het geld', 'Makkelijk verdiend zo snel een artikeltje schrijven en wat foto's erbij plakken'. Het zijn maar een paar zinnen die ik regelmatig hoor en die me - om heel eerlijk te zijn - echt chagrijnig maken.

Ik zie mezelf NIET als een influencer. Ik ben gewoon maar een meisje dat graag over beautyproducten schrijft. Beïnvloed ik jullie ? Uiteindelijk geef ik mijn eerlijke mening over een product en is het aan jullie om mij te geloven of niet. Ik heb geen miljoenen deals met bedrijven, wordt niet betaald voor mijn blogposts. De meeste producten dat jullie op mijn blog zien verschijnen, heb ik zelf gekocht. Wanneer een product gekregen is, vermeld ik dat er altijd bij maar verandert er niks aan mijn mening. Vind ik een product goed, dan vertel ik daar met veel plezier over maar is het product niet naar mijn verwachtingen, dan vertel ik dat ook. Ik heb geen duizenden volgers op Instagram, Facebook of YouTube, geen miljoenen lezers die mijn blog lezen ... Ik doe het gezellig op mijn eigen tempo en als er uiteindelijk 1 iemand geholpen is met datgene wat ik schrijf, dan is mijn blogpost op zich geslaagd.

Hoe denk jij hierover ?

Stay gorgeous !

Anke

5 opmerkingen:

  1. Top dat m'n artikel inspiratie was voor 't jouwe! Echt, ik heb mij al ZO boos gemaakt om de hele situatie, maar eigenlijk hé, gaat het voor mij enkel nog over het plezier van het schrijven, zonder cijfertjes, producten krijgen en 'aanzien'. Als ik iets wil, koop ik het zelf wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik koop tegenwoordig ook al mijn producten zelf terug. Ik wil hier gewoon niet aan meedoen. De motivatie om te bloggen is na een tijdje helemaal zoek

      Verwijderen
  2. Ik krijg ook echt de kriebels van het woord influencer en kan je dus volledig. 1 iemand kunnen helpen met een blogpost is zoveel belangrijker dan dat gratis product.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Annelies, zo denk ik er dus ook over ! Heb je stukje gelezen en kan me er helemaal in vinden :)

      Verwijderen
  3. Oeps, even gereageerd onder het foute profiel! Ik schreef er onlangs trouwens ook een stukje over!

    BeantwoordenVerwijderen