woensdag 11 september 2019

De pil : mijn verhaal

Een topic waar al veel over geschreven werd en waar ik toch ook mijn verhaal wil over doen. Over hoe hormonen innemen, toch niet altijd even goed is voor je lichaam en je mindset. De pil is nu eenmaal iets waar elke vrouw mee geconfronteerd wordt, of je ze nu wilt nemen of niet. Maar zelfs als je de pil neemt, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Bij deze : mijn verhaal.


De anticonceptiepil is iets waar elk meisje/vrouw mee te maken krijgt vanaf de puberteit. Vanaf dat je seksueel actief wordt, is het bijna logisch om aan de pil te gaan om jezelf te beschermen tegen onverwachte zwangerschap (ook al is dat geen 100% garantie !). Maar ook de schommelingen in je hormonen kan de pil wat normaliseren. Geen wonder dat vele meisjes aan de pil gaan om hun acné onder controle te houden. 

Mijn menstruaties zijn altijd redelijk fel geweest. Mijn cursussen maakten mij wijs dat je gemiddeld maar 5 ml bloed verloor tijdens that time of the month, ik had telkens het gevoel dat ik liters verloor. Ik voelde mij daarom ook altijd zwak en daardoor ook slecht. Ik ging dus vooral aan de pil om mijn menstruaties onder controle te houden en ze regelmatig te laten verlopen. Acné heb ik eigenlijk nooit echt gehad (jeugdpuistjes, dat wel) maar dat ze niet meer verschenen door de pil, was ook meteen mooi meegenomen. Echter vergat ik telkens wel dat ik hormonen innam. Fast forward naar nu : ik zit nog altijd  aan de pil en pak ze ondertussen 3 maanden door. Waar ik voordien gewoon bloed verloor, loop ik nu een week af te zien. Buiten buik - en rugpijn, heb ik ook nog eens last van enorme mood swings (vraag mijn vriend maar hoe chagrijnig ik kan worden en binnen de paar seconden in tranen kan uitbarsten!) en migraine. Ik moet zo goed als een week recupereren om binnen de 3 weken terug door dit hele circus te moeten gaan. In overleg met de gynae heb ik beslist om mijn pil dus 3 maanden na elkaar te slikken. Dit gaat zonder problemen zodat ik eigenlijk maar 4 keer per jaar moet 'afzien'. En dat bevalt me goed zo.

Ergens denk ik eraan om met de pil te stoppen. Zoals ik al zei : ik vergeet vaak dat ik hormonen slik en dat dat soms wel zijn tol eist als het om mijn lichaam en mindset gaat. De mood swings vooral worden mij wat te veel: ik herken mezelf soms niet meer. Maar aan de andere kant ben ik mijn pil beginnen slikken om mijn menstruaties onder controle te houden dus dat zou dan betekenen dat alles letterlijk in de soep zou lopen als ik moest stoppen (toch de eerste maanden alleszins). Er zijn uiteraard alternatieven zoals een spiraaltje zodat je er niet meer aan moet denken en je toch een goede 4 jaar safe zit. Maar als ik dan verhalen hoor dat ze bij het vervangen van het spiraaltje, het spiraaltje niet altijd meer terugvinden in je lichaam, denk ik toch dat ik mooi de pil blijf slikken. 

Wat met jou : slik jij de pil ?

Stay gorgeous !

Anke

0 reacties:

Een reactie posten